Uleiurile vegetale

Uleiurile vegetale sunt cunoscute de consumatorii de aromaterapie ca „ulei purtător” iar în școala englezească de aromaterapie ele sunt numite uleiuri fixe. Aromaterapia englezească se bazează în mare parte pe aplicarea uleiurilor esențiale pe piele care se face fie prin diverse forme de masaj fie prin aplicarea uleiurilor pe proiecția exterioară a anumitor organe, introducându-se astfel moleculele volatile în limfă și sânge.

 

Ce sunt uleiurile fixe

Dat fiind faptul că uleiurile vegetale provin din plante non-aromatice, ca cele din nuci și sâmburi, acestea aduc beneficii extra față de uleiurile esențiale.

În categoria uleiurilor fixe intră atât uleiurile obținute dintr-un singur produs (floarea soarelui, sâmburi de caise, semințe de muștar, semințe de zmeur) cât și unturile (shea, cacao, etc); produsele extrase din aloe (gelurile de aloe vera) dar și maceratele (macerat de arnică montană, macerat de gălbenele, macerat de sunătoare).

Sunt numite uleiuri fixe deoarece spre deosebire de uleiurile esențiale care se evaporă/ volatilizează în contact cu aerul sau cu căldura, uleiurile vegetale nu se evaporă deci sunt fixe.

Aromaterapeuții profesioniști lucrează doar cu uleiuri vegetale presate la rece, niciodată cu grasimi animale sau cu produse petrochimice. Majoritatea uleiurilor vegetale au culoare gălbuie și râncezesc în timp.

 

Cum se folosesc

În aromaterapie uleiurile vegetale sunt folosite pentru diluarea uleiurilor esențiale, pentru aromaterapia cosmetică și pentru masaj. În toate aceste trei cazuri calitățile uleiurilor vegetale vor îmbunătăți valoarea uleiului esențial aplicat dar și a terapiei.

Spre exemplu dacă avem nevoie să aplicăm un ulei esențial pe proiecția plămânilor, vom avea nevoie de un ulei mai gras cu un conținut mai mare de glicerol care să poată pătrunde cât mai adânc în dermă.

Iar dacă avem nevoie să aplicăm un ulei esențial pentru acnee, pe o piele cu tendințe de îngrășare, vom dilua uleiul esențial într-un ulei vegetal potrivit tipului de ten, ca de exemplu uleiul de alune de pădure.

 

Ca să alegem uleiul vegetal potrivit trebuie să avem în considerare următoarele criterii:

  1. Mirosul– există uleiuri cu miros aproape insesizabil și uleiuri cu miros foarte pregnant. Dacă doriți să aplicați uleiul pentru masaj, ar fi bine să folosiți uleiuri vegetale cu miros slab, pentru a nu interfera cu mirosul uleiurilor esențiale pe care doriți să le folosiți. Uleiurile vegetale cu miros pregnant sunt cele obținute din neem, susan, avocado, floarea soarelui, măsline.
  2. Absorbția– în funcție de tipul de piele (uscat, gras, mixt) sau de problemele pe care le are (eczeme, iritații, psoriazis, crăpături, vânătăi,etc), unele uleiuri sunt absorbite mai mult sau mai puțin.
  3. Prospețimea și durata de viață– destul de clar verificați data producerii, data de expirare și luați în considerare că unele uleiuri au durata de viață mai scurtă, altele, cum este jojoba, are termen nelimitat de viață.
  4. Nu în ultimul rând vom lua în considerare eventualele alergii– având în vedere că multe uleiuri vegetale sunt extrase din sâmburi, nuci și semințe, produse care pot provoca alergii, este bine să știți că persoanele alergice la arahide, de exemplu, nu trebuie să folosească nici uleiul vegetal extras din arahide. Uleiul extras din sâmburii de struguri este hipo alergenic.

 

Recomandări mooma

Pentru moment în magazinul mooma avem o selecție de uleiuri vegetale care considerăm că sunt necesare pentru terapiile cărora ne adresăm cel mai des și altele care sunt destul de greu de găsit la o calitate superioară sau proaspete. Stocurile noastre sunt mici pentru a putea evita învechirea lor pe raft. Alte produse de excepție care pot fi folosite pentru diluția uleiurilor esențiale sunt gelurile de aloe vera și maceratele.

Maceratele sunt un mix de plante, proaspete sau uscate, în ulei vegetal, păstrate anumite perioade de timp la diferite temperaturi. Există metode de macerare atât la rece cât și la cald. Procedeele de preparare respectă rețete vechi de obținere a maceratelor cu beneficii în funcție de produsele care se folosesc. Aceste mixuri și-au arătat calitățile în timp dovedindu-și rolul terapeutic.

 

Gelul de aloe vera

Deși nu face parte din categoria uleiurilor vegetale gelul de aloe vera este folosit ca bază de diluare, nefiind un produs uleios sau gras. Gelul de aloe vera și-a făcut loc destul de greu printre produsele întrebuințate de clienții noștri însă odată ce i-au fost descoperite calitățile aceștia au rămas fideli produsului.

Cel mai adesea îl folosim ca agent de emulsie cu multiple beneficii asupra pielii, fiind un bun reparator menținând pielea hidratată, curată și cu vitalitate.

Gelul de aloe poate fi folosit ca atare acționând ca o mască, fie diluat cu hidrosoli sau, cum am mai spus, ca liant între un produs apos și un produs uleios.

 

În shopul mooma fiecare produs are descriere detaliată cu beneficiile sau contraindicațiile specifice astfel încât vă puteți alege produsele cât mai țintit.

 

Spune-ți părerea