Uleiurile esențiale în produsele cosmetice

Uleiurile esențiale pot fi de un mare ajutor în îngrijirea personală de rutină și o adiție valoroasă la produsele de tratament cosmetic. Haideți să ne bucurăm împreună de efectele naturale minunate pe care acestea le au dar mai înainte să cunoaștem câteva regulile de siguranță pentru a ne răsfăța fără griji. 

Încorporarea uleiurilor esențiale în produsele cosmetice

Mooma recomandă rețete de cosmetice făcute în casă, așa numitele cosmetice do it yourself, din mai multe motive. Unul din ele este că întotdeauna este bine să știi ce aplici pe pielea ta iar când îți faci tu crema vei avea control total asupra ingredientelor pe care le folosești iar alt motiv ar fi de sustenabilitate, în sensul că odată ce ai intrat în cercul oamenilor care folosesc uleiuri esențiale, ar fi bine să înveți să le folosești în cât mai multe feluri, astfel încât cantitatea mare de plante folosite pentru a obține uleiurile esențiale să nu fie irosite, sau ținute până se învechesc, oxidează, etc.

Pentru ca mooma pune accent pe precauție, exprimată și prin prevenție sau precauția folosirii uleiurilor esențiale greșit sau abuziv, înainte de a ne bucura de entuziasmul creativității, să avem în vedere punctele importante de precauție legate de aplicarea uleiurilor esențiale pe piele.

Potențial alergenic

Datorită proprietăților sale diverse dar și a mirosului plăcut, uleiurile esențiale se regăsesc în multe produse uzuale inclusiv în cele de îngrijire personală. Deși sunt ingrediente folosite în concentrații foarte mici și considerate în general sigure, literatura științifică consemnează potențialul alergenic pe care-l pot dezvolta compușii săi în contact cu pielea cum ar fi dermatitele de contact. Această reacție apare după un interval de 48 pana la 72 de ore după expunere. Simptomele sunt piele înroșită, uscată sau cu pustule de lichid precum și mâncărime. Este imperios necesară diluția tuturor uleiurilor esențiale care vor fi aplicate pe piele pentru a evita efectele nedorite și neplăcute care pot da o sensibilitate permanentă a acesteia. Despre diluțiile uleiurilor puteți citi aici

Uleiuri fototoxice

Uleiurile fototoxice, cum sunt citricele, uleiul de bergamotă și cel de angelică, se folosesc cu extremă precauție numai diluate și într-un procent nu mai mare de 0.5. foarte important este să evităm expunerea la soare cel puțin 12 ore, recomandat 18. Așadar aveți grijă dacă mergeți la spa și beneficiați de un masaj relaxant cu un amestec de uleiuri ce conține și bergamotă să acoperiți în totalitate pielea cu haine înainte de a ieși afară. De evitat folosirea uleiurilor fototoxice cu 18 ore înainte de a merge la un salon de bronzare.  

Uleiurile de citrice extrase prin presare la rece sunt fototoxice însă cele obținute prin distilare sunt considerate sigure deoarece nu conțin fucomarină. Verifică eticheta să nu apară termenul FCM care este fotosensibilizant. 

Alte uleiuri care pot produce iritații și pentru care este necesară testarea prealabilă pe o porțiune mică de piele sunt cele de: scorțișoară, cuișoare, oregano, lemongrass, cassia, piper.

 

Beneficii

Odată ce ne-am luat toate măsurile de precauție ne putem bucura de beneficiile pe care le aduc uleiurile esențiale în viața noastră. Le putem adăuga direct în produsele noastre cosmetice preferate pentru a le îmbogăți efectele cum ar fi creme de față, gel de duș sau șampoane. 

Încorporarea uleiurilor esențiale în produsele de igienă sau întreținere corporală poate fi făcută în două scopuri: îmbunătățirea terapeutică sau olfactivă.

Îmbunătășirea tearpeutică se referă la a crea sau a îmbunătăți un produs existent, de exemplu pentru piele matură, cu un ulei esențial cu beneficii extra, cum ar fi trandafirul, santalul, mirul sau tămâia, în cazul dat, uleiuri esențiale cu efecte de rejuvenare și hidratare  .

Îmbunătățirea olfactivă, oricum vine la pachet cu cea terapeutică însă este un factor putem spune decisiv în ceea ce privește ce uleiuri esențiale să alegem. Mirosul este un factor important în viața noastră, știm bine că nu putem rezista foarte mult în preajma unor mirosuri care ne displac așa că odată ce îți faci o listă de uleiuri care ar avea beneficiile pe care le cauți, o modalitate bună de a reduce lista și să ajungi la un număr mic de uleiuri dar care să fie pe placul și pe nevoile tale, ia în considerare mirosurile care îți plac.  Să ai în considerare și sezonul în care dorești să-ți faci produsele, de multe ori mirosul ne este influențat de sezon. De exemplu iarna cele mai căutate uleiuri esențiale sunt cele extrase din rășini, lemn, semințe și citrice, primăvara sunt apreciate uleiurile esențiale extrase din flori cu aromă dulce și intensă și citrice, vara de cele mai multe ori căutăm mirosurile fresh, cum ar fi cele extrase din frunze, din conifere și bineînțeles citricele, iar toamna iar căutăm mirosuri de flori cu tentă amăruie, clasicele citrice și cîteva tipuri de conifere.

Este bine să știi că pe situl mooma fiecare ulei esențial are o descriere mai mare în josul paginii și fiecare descriere are în conținut și efectele benefice sau contraindicațiile în ceea ce privește aplicarea uleiurilor esențiale pe piele.

Sau dacă ești într-o dispoziție creativă și vrei să-ți faci singură un produs natural ale cărui ingrediente le-ai ales cu grijă și le înțelegi pe deplin poți urma una din rețelele propuse de noi. În magazinul mooma găsești toate ingredientele necesare de înaltă calitate și siguranță.  

Pe blogul momma mai avem un articol despre aplicarea uleiurilor esențiale pe piele, un subiect destul de important pentru persoanele care folosesc uleiuri esențiale. Articolul îl găsiți aici.

 

O rețetă excelentă pentru pielea care se îndreaptă spre maturizare, recomandată de mooma:

Rețetă loțiune hidratantă pentru față și corp
Rețetă loțiune hidratantă, lotiune cu uleiuri esentiale, gel aloe, hidrosol, hidrolat

 

Spune-ți părerea