Dozarea, diluarea și diluția uleiurilor esențiale

dozarea uleiurilor esentiale

Încă de la primele mele contacte cu aromaterapia am tot ajuns la subiectul diluării uleiurilor esențiale. Este un subiect pe care mulți consumatori de aromaterapie nu il înțeleg sau nu îl aplică, motiv pentru care am decis să dezbat acest subiect.
Să stabilim de la bun început: dacă este natural nu poate să facă rău este o afirmație incorectă. Nu cred că există om care să nu știe că există și ciuperci otrăvitoare sau plante toxice și chiar dacă teoretic ele au și o parte benefică- efecte teraeutice sau fitonutrienți, nu înseamnă că ele nu pot dăuna grav sănătății fizice sau psihice. Paracelsus spunea că dozajul face otrava. Cred că este o afirmație corectă și înțeleaptă. Dozajul este de o importanță majoră în orice implică prepararea și consumul oricăror substanțe. Chiar și în bucătărie!
Uleiurile volatile sunt substanțele esențiale extrase din plante aromatice cu principii active (efect terapeutic). Atât planta aromatică cât și uleiul esențial extras din plantă au principii active. Doar că o singură plantă de mentă, de exemplu , conține atât de puțin ulei volatil încât pentru a obține 1kg esență(ulei volatil) de lavandă este nevoie de aproximativ 800 kg plantă! Așadar vorbim de substanțe foarte concentrate!

Diferența dintre aromaterapia practicată azi via internet și utilizarea uleiurilor volatile conform științei farmaciei o face metoda de aplicare. Aromaterapia ca terapie olfactivă este partea de terapie care poate fi folosită intuitiv, după propriile necesități, cu modalitate de aplicare externă- inhalații, difuzia uleiurilor esențiale în încăperi, parfumerie sau chiar și o mică parte de cosmetică. În schimb aromaterapia clinică este acea materie care implică o serie de cunoștințe mai aprofundate legate de compoziția chimică, de modalități de preparare, farmacovigilență & toxicologie și multe alte detalii mai tehnice care unui amator i-ar fi mai greu de asimilat și de integrat.
Chiar și așa, realist vorbind, suntem foarte mulți cei care folosim uleiurile esențiale mai mult decât terapie olfactivă- cu sau fără cunoștințe suficiente. Așa că e o cauză bună să trecem la un nivel mai tehnic ca să înțelegem mai bine ce facem cu aceste substanțe și să e ținem departe de efecte nedorite.

Dozarea uleiurilor esențiale
Sunt multe lucruri legate de aromaterapie si uleiuri esențiale care ar trebui discutate dar de data aceasta mi-am propus să scriu despre concept pe care ar trebui îl înțeleagă orice consumator de aromaterapie.
Pentru că de câțiva ani încoace în România a crescut foarte mult numărul acestor consumatori iar informațiile oferite de consultanți sunt de foarte multe ori cel puțin incomplete aș dori să revin asupra informației legate de dozaj, care aduc după sine dizolvarea și diluția.
Revenind la ce spunea Paracelsus- doza face otrava și având în vedere faptul că uleiurile esențiale sunt substanțe cu o concentrație mare de compuși activi, aplicarea lor într-un anumit dozaj face practica aromaterapiei mai sigură.
Uleiurile esențiale se consumă în general în dozaj mic, ca noțiune generală de măsurare folosește gramajul (în preparate farmaceutice) și alternativ, picătura sau subunitățile litrului.
În funcție de vâscozitate o picătură de ulei esențial cântărește aproximativ 0.05mg.
În afară de difuzarea lor în încăperi sau în inhalații, este indicat ca uleiurile esențiale să fie amestecate cu alte produse care să le atenueze din intensitate. Practic se dorește dizolvarea moleculelor. Pentru aplicarea pe piele se folosesc uleiurile și unturile vegetale (unii terapeuți le numesc bază purtătoare sau ulei cărăuș tradus din engleză- Carrier oil), glicerina, pudra de talc, alcool, sare, miere sau alte produse de origine animală cu conținut de grăsime- lapte, lanolină, foarte rar grăsime și odată cu dezvoltarea pieței aromaterapiei au intrat pe piață și solvenți sintetici. Aceste produse pot fi adăugate atât ca factor solvent, fixator sau ca un plus de efect terapeutic, lucru care este super avantajos!
Dozajul uleiurilor esențiale ar trebui să fie recomandat de un aromaterapeut sau fitoterapeut, personalizat. Aromaterapia funcționează pe principiul că puțin este suficient așa că o recomandare ar fi să începeți cu câte o picătură, cu orice începeți. Dar totuși ca regulă generală, dacă sunteți consumator de aromaterapie există următoarele recomandări:
Difuzie în încăperi: 3-7 picături ulei esențial la 3 ore, excepție ar putea face Ylang Ylang care este suficient să difuzați 1 picătură.
Aplicare topică (cale transdermală):
Pentru produse folosite zilnic- 0.5- 1%
Pentru produse cosmetice care sunt folosite o dată pe săptămână sau mai rar – 2-3%.
Pentru produse care necesită efect rapid și intens, cum ar fi pentru terapia traumatismelor (care pot fi îngrijite cu produse nonfarmaceutice)- 5%
Băi terapeutice– 5-7 picături dizolvate în prealabil într-un solvent (menționate mai sus)
Copii: 0-1 ani- 0.5%
1-2 ani- 1% și max 2% unde este necesar, cu acordul terapeutului.
Intern:
Pe cale orală
O modalitate de aplicare care necesită precauție și cu care personal sunt de acord în anumite condiții doar și cel mai important este ca produsele pe care doriți să la cosumați itern să fie produse în laboratoare (ex Hofigal, Fares, etc).
Intravaginal/ intrarectal
O metodă de aplicare mai rar întâlnită dar care dacă este aplicată cu un dozaj corect, poate avea efecte foarte bune.Astfel de produse sunt ușor de găsit și în farmaciile naturiste. Dozajul pt acest tip de produse este de 0.5-1%, însă recomand fabricarea lor acasă doar celor care sunt mai experimentați sau care au la dispoziție ustensile de cântărit, măsurat volum, pahar Berzelius sau Erlenmeyer și mulajele pentru a da forma finală produsului.

Cum calculăm procentul?
Să luăm exemplu un produs :

Spray cu lavandă 0.5% – 100ml
Ingrediente
Ulei esențial lavandă                                 10 picături (0.5ml)
Alcool                                                           2ml
Apă distilată se adaugă până la              100ml

Metodă de preparare
Într-un recipient curat cu volum de 100ml se introduce alcoolul apoi uleiul esențial. Se agită recipientul- astfel moleculele de ulei esențial se vor dizolva în alcool. Se adaugă apa distilată pănă la 100ml. Se închide recipientul(preferabil cu o pompă pulverizatoare) după care se agită din nou.
Se etichetează cu date despre conținut.

Cum procedăm când dorim să folosim mai multe uleiuri esențiale deodată iar procentul lor depășește dozajul necesar?
Pentru astfel de situații este bine să avem încă un recipient în plus.În acest recipient vom amesteca uleiurile esentiale indicate de terapeut pentru a forma mixul dorit după care, într-un recipient separat vom face amestecu final cu dozajul și gramajul indicat.
Practic produsul se face din 2 părți sau din 2 etape.

De exemplu
Ulei calmant pentru tuse 2%

Ingrediente
Faza 1
Ulei esențial Eucalipt (Eucalyptus radiata)                              7 picături
Ulei esențial Cimbru (Thymus vulgaris)                                   5 picături
Ulei esențial Tămâie ( Boswellia carterii)                               10 picături
Ulei esențial Maghiran sălbatic (Thymus mastichina)         10 picături
= mix uleiuri esențiale
Se amestecă toate uleiurile esențiale într-un recipient curat, se închide bine recipientul se agită recipientul. Se etichetează cu informații despre conținut.

Faza 2
Mix uleiuri esențiale                                         2 picături (0.1 ml)
Ulei vegetal                                                       5 ml

Într-un recipient cu volum de 5 ml se adaugă uleiul vegetal apoi uleiul esențial, se închide recipientul, se agită ușor, se etichetează cu informații despre conținut.

 

Să ne fie de folos! 

Spune-ți părerea