Diluarea uleiurilor esențiale

Diluțiile, cât de mult e prea mult?

Deși uleiurile esențiale sunt extrase din plante asta nu le face inofensive indiferent de situație și mod de folosire. Administrarea lor trebuie privită cu aceeași seriozitate cu care luăm medicamente pentru a ne putea bucura de beneficiile ueliurilor esențiale fără efecte adverse, ceea ce le deosebește și le face superioare medicamentelor.

Excepția care întărește regula

Pe lângă binecunoscutul și cel mai sigur procedeu de a le difuza, deci administrare prin inhalare, uleiurile esențiale se pot aplica direct pe piele însă numai și numai diluate! Pentru că orice regulă are o excepție în acest caz 1 picătură de lavanda este cea care se poate folosi în caz de arsură ca aplicație unică! Aplicările topice ulterioare vor fi întotdeauna cu ulei vegetal în care s-a diluat uleiuil esențial de lavandă. Suntem obișnuiți cu arome chimice puternice iar diluțiile uleiurilor esențiale pot părea prea slabe și prin urmare ineficiente însă în aromaterapie mai puțin însemnă mai bine.

Îndrumare specializată

Pentru că informațiile privind aplicarea uleiurilor esențiale sunt contradictorii și confuze de la reprezentanți de vânzări până la autori de cărți sau articole, nu știi pe care să le iei de bune. Însă, cel mai potrivit este să iei în considerare îndrumările unui aromaterapeut certificat care a făcut cursuri de aprofundare a uleiurilor esențiale (și încă se dezvoltă în această direcție deoarece este un proces de învățare continuă), a lucrat cu ele și din practica și experienta lui poate da sfaturi pertinente în funcție de particularități și nevoi pentru a te feri de evenimente neplăcute.

De la dermatite la șoc anafilactic

Ce rău poate face o singură picătură, te întrebi. Folosirea neadecvată și nediluată a uleiurilor esențiale pe piele poate provoca o sensibilizare permanentă care dezvoltă reacții adverse de la reacții alergice severe la afecțiuni respiratorii sau chiar șoc anafilactic. Mai bine prevenim decât să ne consumăm cu tratarea acestor reacții care pot surveni oricând intri în contact un un produs ce conține unul din uleiurile la care ai devenit sensibilă. Ar putea fi orice produs cosmetic. Dacă auziți de “regula degetului” mai bine o ignorați decât să riscați în cel mai bun caz o dermatită de contact.

Cât și cum dozăm

Diluția unui ulei esențial într-un ulei vegetal sau purtător se face ținând cont de persoana căreia i se administrează și tipul afecțiunii: cronic sau acut. Pentru un copil cu vârsta de până la 2 ani se începe cu diluție de 0.5%. În funcție de vârstă și starea afecțiunii se poate crește până la o diluție de 1%, acest procent fiind potrivit și pentru persoanele vârstnice. La adulți diluția de 2% se poate folosi pentru uzul zilnic în condiții de siguranță fără efecte nedorite și doar aromaterapeutul certificat poate îndruma folosirea excepțională în cazul acut, prin creșterea procentuală de până la 5%.

Ca punct de reper am făcut și noi un tabel după care vă puteți lua în situația în care aromaterapeutul dumneavoastră vă recoandă diluții în procente.

Documentul poate fi downloadat aici  Diluția uleiurilor esențiale

Vă reamintim să nu uitați de problemele care le pot cauza uleiurile esențiale fotosensibilizante cum sunt cele extrase din cojile de citrice, sau cele amintite în articolul despre aplicarea uleiurilor esențiale pe piele pe care îl puteți (re)citi aici.

 

Spune-ți părerea