Hidrosoli, ape florale sau hidrolați- cum îi folosim?

Terminologie

Hidrosolii, apele florale sau hidrolații se referă la același produs. Termenul hidrosol provine din cuvintele latine „hydro” (pentru apă) și „sol” (pentru soluție). Termenul poate fi folosit pentru orice soluție pe bază de apă și nu doar pentru apele terapeutice ale plantelor. Termenul tehnic cel mai precis pentru aceste ape este „hidrolat”, care provine din cuvintele latine „hydro” (apă) și „lait” (lapte). Acest lucru se datorează faptului că apa are un aspect lăptos atunci când este distilată.pentru prima dată. Mooma a ales să folosească termenul de hidrosol pentru că profesorii și cărțile după care funcționează Mădălina, terapeutul mooma, folosesc acest termen și pentru un mic detaliu- sol în limba latină înseamnă și Soare.

Termenul de apă florală este și el destul de des întâlnit, însă acest termen nu este destul de descriptiv sau specific deoarece hidrosolii pot fi distilați dintr-o varietate de material vegetal, nu doar din flori, de ex. frunze, ace sau semințe. Unele ape florale din comerț pot fi produse și printr-o metodă complet diferită, cum ar fi amestecarea uleiului esențial cu apă sau macerarea materialului vegetal în apă, iar unele pot fi chiar făcute din ingrediente sintetice. Niciuna dintre aceste variante nu are aceleași proprietăți terapeutice ca hidrosolii 100% puri și naturali.

Ce sunt hidrosolii, de fapt?

Partea apoasă colectată atunci când plantele sunt distilate pentru extragerea de uleiuri esențiale. De exemplu, pentru a extrage uleiul esențial de lavandă, aburul este trecut prin materialul vegetal de lavandă. Aburul încălzit și presiunea ușoară fac ca substanțele chimice active din plantă să fie eliberate în abur. Vaporii aburii curg apoi printr-un condensator care îl răcește și îl transformă înapoi în formă lichidă – rezultând un lichid format vizibil din 2 straturiȘ un strat de ulei și un strat de apă. 

Unele dintre substanțele chimice eliberate de plante nu sunt solubile în apă și resping apa – dându-ne stratul de ulei cunoscut sub numele de „ulei esențial”. Substanțele chimice solubile în apă se dizolvă în stratul de apă și acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de hidrosol sau hidrolat. Pe lângă extractele de plante solubile în apă, hidrosolii conțin și cantități mici de ulei esențial. Prin urmare, hidrosolul seamănă cu uleiul esențial pur în ceea ce privește efectele sale terapeutice, dar este mult mai blând deoarece este diluat în mod natural în apă.

Beneficiile hidrosolilor

Hidrosolii sunt in general cunoscuți ca fiind produse secundare provenite din procesul de extracție a uleiurilor esențiale.Însă există hidrosoli produși doar pentru produsul hidrosol, per se. Hidrosolii pot fi obținuți nu doar din plante aromatice iar aceste substanțe au propriul lor scop unic și sunt produse terapeutice valoroase în sine!

Corpul nostru este alcătuit în mare parte din apă, așa că face sens ca hidrosolii să aibă o mare afinitate de a ne susține. În alte terapii naturale, cum ar fi homeopatia – care susține că cu cât o substanță este mai diluată, cu atât poate fi mai terapeutică – există susținere pentru ideea că „mai puțin este mai mult”, care evidențiază cât de influenți pot fi hidrosolii! De asemenea, de multe ori, cu cât diluția este mai mare, cu atât acțiunea este mai blândă, făcând hidrosolii deosebit de potriviti pentru situațiile sensibile care necesită îngrijire blândă, cum ar fi copiii sau persoanele vârstnice.

Hidrosolii nu sunt doar o alternativă mai blândă la uleiurile esențiale și nu trebuie neapărat să fie utilizați doar ca atare. Hidrosolii și uleiurile esențiale se completează foarte bine. Combinarea hidrosolilor cu uleiuri esențiale poate intensifica valoarea terapeutică a produsului finit.

Atenție! Un hidrosol pur nu va mirosi neapărat ca uleiul esențial corespunzător din cauza constituenților lor chimici diferiți, iar unele pot să nu aibă deloc miros.

Având un pH perfect și pentru că sunt produse foarte blânde, deja diluate spre deosebire de uleiurile esențiale, hidrosolii pot fi aplicați pe piele ca atare– deși asta nu înseamnă că nu pot fi diluați și mai mult!

Aplicarea, în practică, a hidrosolilor

Pentru îngrijirea pielii

Prima și cea mai ușoară cale de aplicare a hidrosolilor este îngrijirea pielii. Puteți folosi hidrosolii ca demachiant, toner și hidratant, pentru a face măști de față, ochi și păr, pentru a se încorpora în creme și loțiuni cu efect terapeutic specific, pentru a echilibra pielea grasă, pentru a trata petele și acneea – și chiar pentru machiaje ! 

 • Hidrosolul de mușețel poate fi folosit ca demachiant și tonic pentru pielea sensibilă. Puteți adăuga la crema sau loțiunea dumneavoastră obișnuită pentru a- îmbunătăți efectul de hidratare. Adăugați 1 ml de hidrosol la 9 ml de loțiune sau cremă.
 • Hidrosolul de lavandă sau cel de trandafir echilibrează și tonifica pielea uscată. Pentru amplificarea efectelor terapeutice și pentru un extra boost de tonus recomand combinarea uleiului esențial cu hidrosolul de trandafir.
 • Hidrosolul de Hamamelis este benefic tenului gras. Puteți adăuga în crema dumneavoastră obișnuită hidrosol de hamamelis. Dacă doriți să adăugați uleiuri esențiale, puteți folosi uleiul esențial de Geranium, Cajuput, sau Mandarină– acestea ajută la reglarea de sebum și au efect antibacterian și astringent.
 • Pentru tenul pătat, aplicați hidrosolul de hamamelis zilnic, direct pe zona afectată.
 • Puteți să folosiți șervete de hârtie (se pot decupa cu foarfeca și găuri pentru zona ochilor, și a gurii) îmbibate cu hidrosolul preferat. Aplicați această mască câte 15 minute măcar o dată pe săptămână.
 • O mască de față cu argilă pentru ten sensibil: utilizați argila dorită amestecată hidrosol de mușețel, sau pentru tenul gras/pete, folosiți hidrosolul de hamamelis.
 • Pentru o mască de ochi minunată și răcoritoare, îmbibați dischete de bumbac cu hidrosol de flori de portocal (Neroli) pus în prealabil la frigider. Întindeți-vă pe spate și relaxați-vă timp de 5-10 minute! Ca alternativă, pentru cearcăne încercați hidrosolul de mușețel sau pentru ochii obosiți, folosiți hidrosolul de trandafir..

Spray-uri cu hidrosoli

Un alt mod excelent de a folosi hidrosolii este într-un spray! Această metodă de aplicare este foarte la îndemână, nu necesită decăt să aveți o sticlă cu pompă de pulverizare. Iar pe timp de vară, un hidrosol pulverizat pe pielea încinsă este super revigorant. Puteți să folosiți spray-uri cu hidrosoli pentru inducerea somnului, pentru hidratarea pielii, pentru calmarea iritațiilor,sau ca odorizant – alegerea vă aparține! Hidrosolul de hamamelis are un feedback foarte bun de la mamele care il folosesc ca deodorant la preadolescenți și adolescenți.

 • Spray pentru relaxare de seară – într-o sticlă cu pulverizator amestecați 100 ml de hidrosol de lavandă (sau folosiți apă) cu până la 20 de picături în total de uleiuri esențiale la alegere.
 • Spray hidratant – dacă plecați în vacanță, acesta este unul grozav pentru pielea uscată de vară și chiar pentru arsurile solare. Amestecați 100 ml în total de hidrosoli de Floare de Portocal (Neroli) și hidrosol de Mușețel cu până la 20 de picături în total de uleiuri esențiale – pentru hidratarea pielii încercați Trandafir, Palmarosa și Patchouli, iar pentru arsuri solare încercați uleiurile esențiale de Trandafir și Lavandă!
 • Spray răcoritor – amestecați hidrosol de Mușețel cu uleiurile esențiale răcoritoare de Mentă, Rozmarin, Mirt sau Lavandă. Păstrați-l la frigider pentru efect maxim de răcire!

Parfumuri cu hidrosoli

Puteți folosi ideea de Spray pentru a face o bază de parfum – și chiar și un deodorant de casă! Hidrosolii sunt atât de eficace, deoarece pot fi aplicați direct pe piele, așa că de ce să nu fii creativ și să amesteci propriul parfum care stimulează starea de spirit. Folosiți până la 30 de picături în total de până la 5 uleiuri esențiale diferite în 100 ml de hidrolat preferat. Uleiurile esențiale de bergamotă, neroli, trandafir, lemn de trandafir, iasomie, geranium, ylang ylang, cedru, patchouli, vetiver și santal sunt opțiuni bune pentru parfum.

Alte combinații cu hidrosoli

După cum puteți vedea, hidrosolii sunt extrem de practici și pot fi combinați cu multe alte lucruri pentru o mare varietate de utilizări. Mooma vă mai oferă câteva idei de folosire, asta doar pentru a vă deschide orizonturile creației!

 • De ce să nu încerci o baie minunată pentru picioare cu hidrolați? Umpleți un vas cu apă caldă și adăugați sare de mare, hidrosoli de lavandă, trandafir sau mușețel și ulei esențial de lavandă și mentă ca o alternativă mai frumoasă și mai delicată a îngrijirii picioarelor.
 • Puteți să amestecați hidrosolii într-un exfoliant pentru picioare pentru a fi folosit după baia de picioare: amestecați 1 lingură de sare roz de Himalaya, 1 linguriță de zaț de cafea, 1 lingură de argilă, 1 linguriță de ulei de semințe de struguri și hidrosolul la alegere, până ajungeți la consistența unei paste, aplicați apoi un masaj la picioare cu această pastă apoi cufundați picioarele înapoi în vasul cu apă caldă.
 • Un gel dezinfectant pentru mâini mai natural, amestecați 250 ml de gel de Aloe Vera cu 10 ml hidrosol de hamamelis și 5 picături de ulei esențial de lavandă.

Sper ca acest articol să vă fi trezit dorința de a încerca și de a experimenta cât mai mult hidrosolii, pentru că sunt produse care chiar merită mai multă atenție și încredere!

Pe data viitoare!

Spune-ți părerea