Aromaterapia în vacanța de iarnă

Aromaterapia în vacanța de iarnă, idei de difuzii, idei de mixuri pentru baie sau masaj. Uleiurile esențiale pentru sezonul de iarnă.

Găselnițe comerciale cu iz de Crăciun

În vacanța de iarnă vin câteva momente în care aromaterapia ne-ar putea fi de folos. Însă pe lângă beneficiile ei iese la suprafață și spiritul meu critic care mă îndeamnă să aduc în discuție și partea mai puțin virtuoasă a aromaterapiei, mă refer în special la cea cu iz de Crăciun.

Această sărbătoare este una dintre cele mai pozitive momente din an, motiv pentru care de ceva timp încoace, cu ajutorul marketingului, spiritul Crăciunului se simte încă de prin luna octombrie. Având un mare potențial comercial se profită enorm pentru a impulsiona vânzările cu ajutorul sărbătorilor de iarnă, eu însămi fiind o victimă oricât aș conștientiza aceste lucruri. 

 

Îmbunătățirea atmosferei în perioada Crăciunului  

 Interacțiunea cu oamenii din ultima vreme m-a facut să mă gandesc mai departe de bucuria pe care o aduce sărbătorarea din cauză că un procent mare de oameni nu sunt în situații chiar roz. De fapt culoarea pe care o văd în jurul meu e mai mult gri deoarece mulți trec prin momente dificile atât în familie cât și la serviciu. Lăsând grijile la o parte toți se pregătesc de sărbători și de finalul anului cu speranța că toate lucrurile se vor regla sau se vor aranja într-un final.

 Crăciunul este exploatat la maxim și bineînțeles că și industria aromaterapiei se aliniază la acest trend promovând uleiuri esențiale cu miros specific. Cum poți să faci o atmosferă mai de Crăciun decăt un Crăciun cu aromaterapie? Uleiurile esențiale promovate având acest iz, în special cele extrase din mirodenii, sunt însă uleiuri esențiale care se folosesc cu precauție maximă.

Nu de mult am avut o discuție cu o parfumeristă despre faptul că există substanțe naturale cum sunt și unele uleiuri esențiale, care ar trebui să nu fie la îndemâna oricui, în sensul că trăim vremea când uleiul esențial este consumat ca untul fiind recomandat și vândut de specialiști în asigurări de viață. Uleiul esențial de scorțișoară face parte din acele uleiuri care ar trebui folosite cu maximă precauție fiind toxic pentru femeile însărcinate sau mamelor care alăptează. Această avertizare este valabilă atât pentru uleiul extras din coajă cât și cel extras din frunze! Părerea mea este că scorțisoara are locul ei de cinste în deserturi, în vin fiert, în cafea aromată, în chai sau în laptele auriu, deci sub forma de condiment.

 Uleiuri esențiale de sărbătoare

În perioada sărbătorilor există o listă lungă de mirosuri care sunt corelate cu Crăciunul și cred că ar fi bine să folosim în primul rând uleiuri pe care le avem în casă și în principal uleiurile esențiale extrase din

Citrice: Lămâie, Mandarină, Grapefruit, Lime;

Conifere: Pin, Chiparos, Cedru, Santal;

Rășini: Tămâie, Mir;

Uleiurile camforate: Mentă, Eucalipt, Mirt.

Personal aș mai adăuga pentru un plus de iubire câte o picătură de Geranium.

Într-adevăr, vacanța este un prilej bun de odihnă și relaxare; iarna mergem la ski, la săniuș și la bulgărit și în aceste direcții cred că aromaterapia poate fi folosită mai cu rost.

Relaxarea este importantă iar mooma de când există promovează o varietate de rețete de băi terapeutice, mixuri de pus în inhalatoarele personale, uleiuri și geluri de folosit special pentru relaxare. Iarna cel mai confortabil este orice ne încălzește fie baie, fie ceai fie vin fie o îmbrățișare. Calde și aromate să fie!

Uleiuri esențiale tămăduitoare

Să spunem că suntem în vacanța de iarnă la ski cu familia, avem deja o gamă mare de uleiuri esențiale și produse conexe pe care vrem să le folosim nu să le ținem în cutie.

Pentru a ne ajuta cu aromaterapia recomand să vă folosiți de uleiurile esențiale care sunt bune pentru aparatul respirator pentru că îmbunătățindu-ne respirația când facem sport, ne îmbunătățim și performanța. Doar acest lucru atrage după sine o mulțime de lucruri bune de la respect de sine la procese chimice care duc tot înspre fericire.

Bineînțeles că ar fi bine de avut la îndemână și ceva pentru febră musculară sau dureri musculare cum sunt uleiuri esențiale antiinflamatoare, relaxante și un ulei vegetal mai gras cu care să aplicați uleiurile pe muschi prin masaj.

Apoi, după vizitele și mesele copioase tradiționale culturii noastre ar fi bine să aveți aproape uleiuri esențiale digestive care să vă scape de neplăcerile venite la pachet cu sărbătorirea zilelor de iarnă.

Norocul nostru este că uleiurile esențiale sunt flexibile și adaptabile și că nu trebuie să ne cărăm cu noi un geamantan plin cu ele.

 

Uleiurile esențiale potrivite pentru perioada iernii

Grapefruit

Mandarină

Lime

Lămâie

Pin

Chiparos

Mentă

Măghiran

Lemongrass

Lavandă

Mirt

Tămâie

Mir

Geranium

Copaiba

Santal

Care se însoțesc cu ulei vegetal de muștar sau susan și Sare Epsom.

Nu- musai să le aveți pe toate!

Idei de mixuri difuzii:
  • Echilibrare emoțională, digestive: Grapefruit, Mandarină, Mentă (nu difuzați dacă aveți bebeluși în casă sau în vizită)
  • Digestiv, antiviral, antibacterian, tonic: Lemongrass, Lime, Lămâie, Geranium
  • Relaxant, bun pentru îmbunătățirea respirației, promovează expectorația, bun în caz de tuse seacă: Pin,Tămâie, Lavandă, Mirt
  • Calmant puternic, induce somnul: Maghiran, Lavandă

 

Idei de mixuri pentru băi
  • Relaxant fizic și psihic, îmbunătățește respirația și bun pentru persoanele cu circulație periferică deficitară: Sare Epsom, Pin, Mirt, Chiparos, Tămâie
  • Baie relaxantă apres ski: Sare Epsom, maghiran, lavandă, chiparos
  • Baie terapeutică clasică, relaxează, încălzește, este o variantă blândă și pentru copii: sare Epsom, Lavandă, Pin

 

Idei de mixuri pentru masaj

Înainte de sport: ulei de muștar, chiparos, pin, mirt

După sport: ulei muștar, lavandă, geranium, chiparos, mirt

Masaj relaxant, reparator al pielii: într-o bază de mix de uleiuri vegetale, puteți adăuga Lavandă, Tămâie, Mir, Chiparos.

Sărbători fericite și vacanță reeelaaxaaantăăăă!

 

Spune-ți părerea